1 woreczek ryżu brązowego
150g świeżego szpinaku (ew. mrożony, ale należy wziąć pod uwagę wagę wody)
1/2 małej cebulki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie woda
4 plastry żółtego sera Światowid mierzwiony (cienkie plastry)
2 jajka
sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy z dodatkiem soli ok. 27min.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy, smażymy posypane szczyptą soli.
Szpinak myjemy i kroimy - wedle uznania. Dodajemy do podsmażonych warzyw, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i majerankiem (przysłowiowa szczypta). Dusimy pod przykryciem kilka minut, mieszając co jakiś czas i patrząc czy nie należy dodać wody. Gdy szpinak jest gotowy dodajemy ser żółty i mieszamy aż do jego roztopienia.
Jajka gotujemy na twardo (ok. 7min od zagotowania się wody), obieramy i kroimy w kostkę.
PODANIE
1/2 woreczku ryżu rozsypujemy na talerz, nakładamy mieszankę ze szpinaku i posypujemy jednym pokrojonym jajkiem, które można przyprawić solą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do wyrażenia opinii :)