17 kwietnia 2012

Ryż brązowy z jajkiem i szpinakiem

SKŁADNIKI na 2 porcje

1 woreczek ryżu brązowego
150g świeżego szpinaku (ew. mrożony, ale należy wziąć pod uwagę wagę wody)
1/2 małej cebulki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie woda
4 plastry żółtego sera Światowid mierzwiony (cienkie plastry)
2 jajka
sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek


PRZYGOTOWANIE

Ryż gotujemy z dodatkiem soli ok. 27min.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy, smażymy posypane szczyptą soli.
Szpinak myjemy i kroimy - wedle uznania. Dodajemy do podsmażonych warzyw, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i majerankiem (przysłowiowa szczypta). Dusimy pod przykryciem kilka minut, mieszając co jakiś czas i patrząc czy nie należy dodać wody. Gdy szpinak jest gotowy dodajemy ser żółty i mieszamy aż do jego roztopienia.
Jajka gotujemy na twardo (ok. 7min od zagotowania się wody), obieramy i kroimy w kostkę.


PODANIE

1/2 woreczku ryżu rozsypujemy na talerz, nakładamy mieszankę ze szpinaku i posypujemy jednym  pokrojonym jajkiem, które można przyprawić solą.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do wyrażenia opinii :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...