17 kwietnia 2012

Placki ziemniaczane inaczej

Trochę niebanalny pomysł na placki ziemniaczane. Różnią się one od tradycyjnych nie tylko smakiem, zdrowotnością, ale oczywiście także ilością kalorii. Przyznam się szczerze, że przepis podam inny, niż robiłam ja sama, ponieważ tamten średnio przypadł mi do gustu.


SKŁADNIKI

100g gotowanych i ubitych ziemniaków (najlepiej ugotowanych w skórce)
1 jajko
1 łyżka SL
1 łyżka OP
1 łyżka OŻ
1 kopiasta łyżeczka skrobi ziemniaczanej
kilka łyżek chudego mleka (5-8)
ząbek czosnku
1/2 średniej cebuli
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano, bazylia

ogórek konserwowy
ketchup


PRZYGOTOWANIE

SL, OŻ i OP mielimy na mączkę i mieszamy ze skrobią. Cebulę ścieramy na małych oczkach, to samo z czosnkiem. Z białka ubijamy pianę i wszystko prócz nich (oraz ogórka i ketchupu) mieszamy w misce. Na koniec dodajemy - delikatnie mieszając - pianę z białek.

Smażymy z dwóch stron na teflonie, na małym ogniu.


PODANIE

Ja zjadłam to z ogórkiem i ketchupem - tak, lubię zestawienie tych dwóch smaków. Można do tego zjeść chyba każde inne warzywo, jakąś wędlinę, sos, itp. W zależności co kto lubi. Jeśli ktoś chce zjeść je na słodko, to nie ma problemu, tylko z przypraw trzeba wyeliminować wszystko, prócz szczypty soli.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do wyrażenia opinii :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...