SKŁADNIKI na 1 porcję
100g serka wiejskiego
1 jajko (oddzielamy żółtka od białek)
3 kopiaste łyżeczki PO
1/2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego (można pominąć)
szczypta soli do białka
1 małe jabłko
cynamon
opcjonalnie miód
1 łyżka rodzynek
PRZYGOTOWANIE
Żółtko mieszamy z cukrem. Dodajemy serek - mieszamy - następnie mąkę i mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i za pomocą łyżki dodajemy ją do masy i łączymy wszystkie składniki.
Placki smażymy na teflonie z obu stron, bez dodatku tłuszczu i na średnim ogniu. Nakładamy porządną łyżkę stołową w odstępach, ponieważ placki rosną. Wszystkie zmieszczą się na dużej patelni.
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy na patelni.
PODANIE
Na placki kładziemy jabłka, te "polewamy" małą ilością miodu, posypujemy cynamonem i rodzynkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do wyrażenia opinii :)