ok. 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego
150g świeżego szpinaku (ew mrożony, ale należy wziąć pod uwagę wagę wody)
1/2 małej cebulki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie woda
4 plastry żółtego sera Gouda - Światowid mierzwiony (cienkie plastry)
sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy, smażymy posypane szczyptą soli.
Szpinak myjemy i kroimy - wedle uznania. Dodajemy do podsmażonych warzyw, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i majerankiem (przysłowiowa szczypta). Dusimy pod przykryciem kilka minut, mieszając co jakiś czas i patrząc czy nie należy dodać wody. Gdy szpinak jest gotowy dodajemy ser żółty i mieszamy aż do jego roztopienia. Jeśli chcemy czuć bardziej szpinak i by był on delikatniejszy - rezygnujemy z cebuli.
PODANIE
Odmierzamy porcję makaronu (150g), a na to dajemy połowę szpinaku z patelni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do wyrażenia opinii :)