SKŁADNIKI na 1 porcję
100g serka wiejskiego
garść suszonej żurawiny
1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
1 łyżka SL
1 łyżka OP
1 łyżka OŻ
szczypta soli do ubicia białka
jog nat
opcjonalnie żurawina i rodzynki
PRZYGOTOWANIE
Żółtko mieszamy z serkiem - łyżką (mikser rozbije nam granule). Siemię i otręby mielimy na puch (ja w młynku do kawy), a następnie dodajemy wraz z żurawiną do serka i łączymy składniki.
Białko ubijamy mikserem na sztywną pianę z dodatkiem soli, później łyżką dodajemy do masy.
Całość odstawiamy do lodówki na 10-15min.
Po odczekaniu placki smażymy na średnim ogniu i teflonie - muszą dobrze się przysmażyć (kolor jak na zdjęciu), aby chciały się lekko odwrócić na drugą stronę, poza tym nie ma z nimi żadnego problemu.
PODANIE
Danie ściągamy z patelni na talerz, robimy kleksa jogurtem i posypujemy bakaliami.
Smacznego!
GENIALNE :D że Ci się nie rozpadły podczas smażenia!
OdpowiedzUsuńOdpowiednia ilość jajka i "mąki" i nie ma szans, aby chciały się rozlecieć :D
UsuńPolecam mielić siemię lniane i dodawać je do potraw, bo prócz właściwości zdrowotnych ma fajną "funkcję", mianowicie pod wpływem ciepła i w połączeniu z "czymś mokrym" zaczyna tworzyć naturalny kleik :)