19 kwietnia 2012

Placki z serka wiejskiego bez mąki z żurawiną

Oto kolejna odsłona placków na bazie serka wiejskiego. Bardzo mi one posmakowały, a pamiętam, jak do niedawna nie potrafiłam sobie wyobrazić jego smaku w wersji słodkiej!


SKŁADNIKI na 1 porcję

100g serka wiejskiego
garść suszonej żurawiny
1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
1 łyżka SL
1 łyżka OP
1 łyżka OŻ
szczypta soli do ubicia białka

jog nat
opcjonalnie żurawina i rodzynki


PRZYGOTOWANIE

Żółtko mieszamy z serkiem - łyżką (mikser rozbije nam granule). Siemię i otręby mielimy na puch (ja w młynku do kawy), a następnie dodajemy wraz z żurawiną do serka i łączymy składniki.

Białko ubijamy mikserem na sztywną pianę z dodatkiem soli, później łyżką dodajemy do masy.

Całość odstawiamy do lodówki na 10-15min.

Po odczekaniu placki smażymy na średnim ogniu i teflonie - muszą dobrze się przysmażyć (kolor jak na zdjęciu), aby chciały się lekko odwrócić na drugą stronę, poza tym nie ma z nimi żadnego problemu.


PODANIE

Danie ściągamy z patelni na talerz, robimy kleksa jogurtem i posypujemy bakaliami.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. GENIALNE :D że Ci się nie rozpadły podczas smażenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiednia ilość jajka i "mąki" i nie ma szans, aby chciały się rozlecieć :D
      Polecam mielić siemię lniane i dodawać je do potraw, bo prócz właściwości zdrowotnych ma fajną "funkcję", mianowicie pod wpływem ciepła i w połączeniu z "czymś mokrym" zaczyna tworzyć naturalny kleik :)

      Usuń

Zapraszam do wyrażenia opinii :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...