19 kwietnia 2012

Placki twarogowe z cebulką i szczypiorkiem

Uwielbiam wszelkie placki, co chyba każdy zdążył już zauważyć, jeśli poświęcił choć chwilę na zapoznanie się z zawartością mojego bloga :) Pomysł na ten przepis ma swe podłoże we wpisie pinaplesss. Potrawa oczywiście jest zdrowa i dietetyczna, choć polecam ją każdemu - nie tylko tym na diecie.


SKŁADNIKI na 1 porcję

125g chudego twarogu
70g kefiru
1 jajko (oddzielnie białko od żółtka)
szczypior (wedle uznania, ja zerwałam małą garść z ogródka)
1 mała cebula czerwona
2 łyżki PO (ok. 40g)
1 łyżka SL
sól, pieprz, bazylia
opcjonalnie oliwa z oliwek (i/lub woda)

garstka posiekanego szczypiorku
4 łyżki kefiru
1 łyżeczka SL


PRZYGOTOWANIE

Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię, solimy i podsmażamy.

Szczypiorek siekamy.

Twaróg rozdrabniamy z kefirem, następnie mieszamy z żółtkiem, szczypiorkiem, siemieniem, mąką, usmażoną cebulką i przyprawiamy - łyżką / mikserem kręcimy aż do połączenia się składników.

Ubijamy sztywną pianę z białka i dodajemy ją za pomocą łyżki stołowej do przygotowanej wcześniej masy.

Smażymy małe placki na patelni teflonowej z obu stron.


PODANIE

Placki smarujemy kefirem, sypiemy szczypiorkiem i SL - można również doprawić po wierzchu solą - i zajadamy się.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. rewelacyjne placuszki!
    p.s. bardzo ciekawy blog, dużo smacznych i zdrowych przepisów
    nawet naleśniki ode mnie widziałam :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naleśniki musiały się znaleźć, bo lubię Twój blog i nie mogłam inaczej, niż wypróbować Twój przepis :) Co prawda lekko zmodyfikowany, ale baza jest :)

      Usuń

Zapraszam do wyrażenia opinii :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...