SKŁADNIKI na 1 porcję
125g chudego twarogu
70g kefiru
1 jajko (oddzielnie białko od żółtka)
szczypior (wedle uznania, ja zerwałam małą garść z ogródka)
1 mała cebula czerwona
2 łyżki PO (ok. 40g)
1 łyżka SL
sól, pieprz, bazylia
opcjonalnie oliwa z oliwek (i/lub woda)
garstka posiekanego szczypiorku
4 łyżki kefiru
1 łyżeczka SL
PRZYGOTOWANIE
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię, solimy i podsmażamy.
Szczypiorek siekamy.
Twaróg rozdrabniamy z kefirem, następnie mieszamy z żółtkiem, szczypiorkiem, siemieniem, mąką, usmażoną cebulką i przyprawiamy - łyżką / mikserem kręcimy aż do połączenia się składników.
Ubijamy sztywną pianę z białka i dodajemy ją za pomocą łyżki stołowej do przygotowanej wcześniej masy.
Smażymy małe placki na patelni teflonowej z obu stron.
PODANIE
Placki smarujemy kefirem, sypiemy szczypiorkiem i SL - można również doprawić po wierzchu solą - i zajadamy się.
Smacznego!
rewelacyjne placuszki!
OdpowiedzUsuńp.s. bardzo ciekawy blog, dużo smacznych i zdrowych przepisów
nawet naleśniki ode mnie widziałam :)
pozdrawiam!
Naleśniki musiały się znaleźć, bo lubię Twój blog i nie mogłam inaczej, niż wypróbować Twój przepis :) Co prawda lekko zmodyfikowany, ale baza jest :)
Usuń