SKŁADNIKI na 1 porcję
200g (po ugotowaniu) pełnoziarnistego makaronu
150g chudego twarogu
pęczek szczypiorku (około, ja urwałam z ogródka)
1 pomidor
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy wg opakowania - ja miałam gotowy z poprzedniego dnia, który potem odgrzałam. Z tego co się orientuję, to 100g surowego odpowiada 200g po ugotowaniu.
Szczypiorek siekamy.
Gotowy makaron wrzucamy na patelnię, na to rozdrabniamy twaróg, sypiemy szczypiorek i przyprawiamy. Całość grzejemy na małym ogniu aż do roztopienia się sera, co jakiś czas mieszając - będzie to zaledwie kilka minut
PODANIE
Zawartość patelni przekładamy na talerz. Pomidora myjemy pod ciepłą wodą i kroimy na cząstki, na koniec dodając go do dania i przyprawiając solą do smaku, jeśli ktoś potrzebuje. Polecam sól morską, która jest zdrowszą "odmianą" soli kuchennej, należy tylko uważać, ponieważ jest od niej bardziej słona.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do wyrażenia opinii :)