SKŁADNIKI na 1 bardzo dużą porcję lub 2 średnie
1 marchew
1/2 czerwonej papryki
1 czerwona cebula
szczypior (wedle uznania)
40g żywieckiej
2 plastry sera Gouda (Światowid cienkie plastry)
1 łyżka SL
1 jajko
2 łyżki PŻ
sól morska, pieprz, bazylia, oregano
Sos do podania:
50g jog nat
łyżeczka mielonego chrzanu
szczypiorek
sól morska, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Paprykę i szczypior myjemy, cebulkę obieramy i wraz z kiełbaską kroimy w kosteczkę.
Ser rwiemy na kawałeczki.
Całość mieszamy w jednej misce - dokładnie, aby jajko i mąka wszędzie dotarły - przyprawiamy wg gustu.
Na patelni teflonowej robimy małe placki i smażymy na średnim ogniu z obu stron - należy je dłużej poddawać obróbce termicznej, aby w trakcie przewracania nie chciały się rozpaść.
Sos: jogurt naturalny mieszamy w miseczce z posiekanym szczypiorkiem, chrzanem i przyprawami.
PODANIE
Placki smarujemy sosem i jemy jeszcze ciepłe. Sos chrzanowo-szczypiorkowy można zastąpić ketchupem, sosem czosnkowym, tzatziki, itp. - co kto lubi. Ja akurat nie posiadałam ani czosnku, ani przecieru czy ketchupu więc zrobiłam taki - mnie smakował, gdyż kontrastował z plackami, które są bardzo smaczne także bez dodatków.
Smacznego!
Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń