20 kwietnia 2012

Placki warzywne z sosem chrzanowo-szczypiorkowym

Już jakiś czas temu je robiłam i ciekawa jestem, czy pamiętam ich skład. Placki są bardzo smaczne, smakiem przypominają mi pizzę (?), zawierają kilka sugerowanych porcji oraz wiele witamin. Poza tym spokojnie można o nich powiedzieć, że są dietetyczne i choć niepozorne, to można się nimi bardzo mocno najeść. Pomysł pochodzi stąd: wizaz.pl. Ja wprowadziłam do niego swoje modyfikacje - jedna wyszła ze zwykłego przyzwyczajenia się do pewnych czynności, a część całkowicie zamierzona - w końcu ma być zdrowo i dietetycznie.


SKŁADNIKI na 1 bardzo dużą porcję lub 2 średnie

1 marchew
1/2 czerwonej papryki
1 czerwona cebula
szczypior (wedle uznania)
40g żywieckiej
2 plastry sera Gouda (Światowid cienkie plastry)
1 łyżka SL
1 jajko
2 łyżki PŻ
sól morska, pieprz, bazylia, oregano

Sos do podania:

50g jog nat
łyżeczka mielonego chrzanu 
szczypiorek
sól morska, pieprz


PRZYGOTOWANIE

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Paprykę i szczypior myjemy, cebulkę obieramy i wraz z kiełbaską kroimy w kosteczkę.
Ser rwiemy na kawałeczki.
Całość mieszamy w jednej misce - dokładnie, aby jajko i mąka wszędzie dotarły - przyprawiamy wg gustu.

Na patelni teflonowej robimy małe placki i smażymy na średnim ogniu z obu stron - należy je dłużej poddawać obróbce termicznej, aby w trakcie przewracania nie chciały się rozpaść.

Sos: jogurt naturalny mieszamy w miseczce z posiekanym szczypiorkiem, chrzanem i przyprawami.


PODANIE

Placki smarujemy sosem i jemy jeszcze ciepłe. Sos chrzanowo-szczypiorkowy można zastąpić ketchupem, sosem czosnkowym, tzatziki, itp. - co kto lubi. Ja akurat nie posiadałam ani czosnku, ani przecieru czy ketchupu więc zrobiłam taki - mnie smakował, gdyż kontrastował z plackami, które są bardzo smaczne także bez dodatków.



Smacznego!

1 komentarz:

Zapraszam do wyrażenia opinii :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...