20 kwietnia 2012

Owocowa sałatka z kuskusem

Moja kasza kuskus długo leżała w półce - zupełnie odtrącona, niechciana. Sama nie wiem dlaczego, bo przecież jest taka smaczna! Postanowiłam ją przeprosić i w rezultacie wyszedł taki oto przepis:


SKŁADNIKI na 1 porcję

3 łyżki kaszy kuskus (ok. 30g)
ok. 1/5 chudego mleka (tak, aby zakryło kaszę i kuskus miał miejsce, aby napęcznieć)
1 średnie jabłko
1/2 grejpfruta
2 łyżki rodzynek
1 łyżka żurawiny
5 orzechów włoskich
1 łyżka pestek dyni
1/2 łyżki słonecznika
1 łyżka SL
cynamon (wg uznania)
opcjonalnie sól do kaszy


PRZYGOTOWANIE

Kaszę zalewany gorącym mlekiem (warto troszkę posolić, gdyż sól wydobywa smak potraw).
Jabłko myjemy pod ciepłą, bieżącą wodą, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Grejpfruta obieramy jak najdokładniej (im więcej skórki, tym proporcjonalnie więcej goryczy) i dzielimy na kawałeczki.
Wszystkie składniki mieszamy w misce.


PODANIE

Łapiemy za sztućce i wcinamy ze smakiem - ze smakiem, bo sałatka jest naprawdę dobra. Ponownie zasugeruję, że jeśli ktoś lubuje się w bardziej słodkich deserach i w ogóle daniach, to proponuję dodać któryś ze składników słodzących - mnie ta wersja w zupełności zadowala.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do wyrażenia opinii :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...