SKŁADNIKI na 1 porcję
3 łyżki kaszy kuskus (ok. 30g)
ok. 1/5 chudego mleka (tak, aby zakryło kaszę i kuskus miał miejsce, aby napęcznieć)
1 średnie jabłko
1/2 grejpfruta
2 łyżki rodzynek
1 łyżka żurawiny
5 orzechów włoskich
1 łyżka pestek dyni
1/2 łyżki słonecznika
1 łyżka SL
cynamon (wg uznania)
opcjonalnie sól do kaszy
PRZYGOTOWANIE
Kaszę zalewany gorącym mlekiem (warto troszkę posolić, gdyż sól wydobywa smak potraw).
Jabłko myjemy pod ciepłą, bieżącą wodą, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Grejpfruta obieramy jak najdokładniej (im więcej skórki, tym proporcjonalnie więcej goryczy) i dzielimy na kawałeczki.
Wszystkie składniki mieszamy w misce.
PODANIE
Łapiemy za sztućce i wcinamy ze smakiem - ze smakiem, bo sałatka jest naprawdę dobra. Ponownie zasugeruję, że jeśli ktoś lubuje się w bardziej słodkich deserach i w ogóle daniach, to proponuję dodać któryś ze składników słodzących - mnie ta wersja w zupełności zadowala.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do wyrażenia opinii :)