20 kwietnia 2012

Bakaliowo-ziarnisty jogurt



Oto prezentuję Wam mój kolejny pomysł na domowy jogurt. Jogurt, którego nigdzie nie kupicie - i co lepsze - na bazie kefiru, nie tytułowego jogurtu :) Przepis dedykuję pewnej osobie, mam nadzieję, że posmakuje jej równie bardzo jak ta propozycja :-)


SKŁADNIKI na 1 porcję

220g kefiru naturalnego
1 łyżka SL
1 łyżka słonecznika (już wyłuskanego)
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka powideł
5 orzechów włoskich (obranych)
kilka ziaren suszonej żurawiny


PRZYGOTOWANIE

Orzechy dzielimy na małe kawałki i wszystko mieszamy ze sobą w jednej średniej misce. Dla niektórych jogurt może być zbyt mało słodki - ja nie jadam słodyczy, więc mnie odpowiada, a kefir w swej pierwotnej postaci również mi pasuje - dlatego niektórzy z Was mogą dodać coś spośród: rodzynek, miodu lub cukru (najlepiej trzcinowego).


PODANIE

Ja jogurt przelałam do pucharka i posypałam zostawionymi ziarnami. Wy oczywiście możecie wybrać naczynie, z którego najlepiej się Wam je takie rzeczy, równie dobrze może on zostać w misce, w której mieszaliście :)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do wyrażenia opinii :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...