20 kwietnia 2012

Pełnoziarniste naleśniki z twarogiem i duszonymi jabłkami

Przepis na ciasto zaczerpnięty stąd: Bake&Taste


SKŁADNIKI na 1 porcję

Ciasto:

25g PŻ
25g PO
80ml wody gazowanej
45ml chudego mleka
1 białko

Nadzienie:

100g chudego twarogu
ok. 50g kefiru lub jog nat
1 łyżeczka miodu
1 jabłko

cynamon

Do podania:

3 łyżki jog nat
szczypta cukru brązowego trzcinowego
garstka rodzynek


PRZYGOTOWANIE

Składniki na ciasto mieszamy ze sobą w misce i odstawiamy na ok. 15min do lodówki. Ja oddzielnie ubiłam białko i dodałam je na koniec, mieszając łyżką stołową - wtedy ciasto jest lżejsze, ale trudniej je rozprowadzić i przewrócić na drugą stronę. Kiedy mieszanka swoje odczeka, naleśniki smażymy na średnim ogniu, na teflonie, bez dodatku tłuszczu - uwaga - czas ich obróbki termicznej jest dłuższy, niż naleśników z mąki pszennej.

Twaróg rozrabiamy w miseczce wraz z kefirem i miodem.

Jabłka myjemy pod bieżącą, ciepłą wodą, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy je na małym ogniu z dodatkiem cynamonu.


PODANIE

Ser rozprowadzamy po naleśniku, następnie warstwę jabłek i zwijamy placek. Należy uważać, by nie dać farszu zbyt dużo, ponieważ ciasto jest cienkie i może pęknąć pod jego ciężarem. Zwinięte naleśniki dajemy na 2-3min na patelnię, smarujemy jog nat i posypujemy cukrem.

Po upływie wskazanego czasu zdejmujemy je z patelni na talerz, dodajemy rodzynki i możemy zabrać się za jedzenie.




Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba pomysł. Muszą być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj są, jest to połączenie moich dwóch ulubionych nadzień do naleśników - i jak dla mnie - jak najbardziej trafione :)
      Do tego zdrowe, dietetyczne i zapychające :D

      Usuń

Zapraszam do wyrażenia opinii :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...