SKŁADNIKI
1kg mięsa mielonego (proponuję indycze)
0,5kg kapusty
2 jajka
2 cebule
mała pietruszka
średnia marchew
1-2 ząbki czosnku
1 1/2szkl kaszy manny (można zastąpić, np. otrębami pszennymi prażonymi)
sól, pieprz
olej do smażenia
symboliczna ilość bułki tartej (lepiej otręby) do obtoczenia
przecier pomidorowy
bulion (może być z kostek rosołowych)
PRZYGOTOWANIE
Kapustę drobno posiekać. Resztę warzyw obrać. Pietruszkę i marchew zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić w małą kosteczkę. Czosnek posiekać / wycisnąć. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Formować gołąbki wielkości kotletów mielonych, obtaczać w bułce tartej i smażyć na małej ilości tłuszczu.
Gołąbki przełożyć do garnka z bulionem i dodać przecier do smaku.
PODANIE
Ja zjadłam z sałatką, na którą przepis jest tu: Obiad: ziemniak, pieczeń i sałatka. Moje gołąbki są pokrojone, ponieważ były odgrzewane.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do wyrażenia opinii :)