17 kwietnia 2012

Naleśniki twarogowe

Naleśniki serowe. A cóż to takiego? Nic poza tym, jak lekko zmodyfikowany przepis na placki serowe.


SKŁADNIKI na 2 duże naleśniki

kostka (250g) chudego twarogu
1 jajko
1 kopiasta łyżka OP
1 kopiasta łyżka OŻ
1 płaska łyżka SL
1 płaska łyżka ZP
ok. 1 łyżki skrobi ziemniaczanej
"szczypta" proszku do pieczenia i sody
1/2 łyżki miodu
2 łyżki jog nat


Do podania

2 duże łyżki jog nat
cynamon
garść suszonej żurawiny
czubek łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE
Otręby, siemię i zarodki zmieliłam w młynku do kawy, ale nie sądzę, aby musiało to być bardzo konieczne.
Wszystkie składniki z początkowej listy mieszamy ze sobą. Smażymy na teflonie - na małym ogniu, bez tłuszczu i do momentu, aż będą ciemne. Można zrobić łyżką 4-5 małych placków. One pod wpływem ciepła urosną i się połączą w jeden duży naleśnik.


PODANIE

Naleśniki smarujemy jogurtem, polewamy miodem - delikatnie zanurzamy czubek łyżki w słoiku, następnie manewrujemy nią nad naleśnikiem robiąc "maziaje". Posypujemy cynamonem i żurawiną. Przed jedzeniem warto nożem podzielić placek na cztery części, gdyż wtedy łatwiej go zjeść.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do wyrażenia opinii :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...