SKŁADNIKI na 2 duże naleśniki
kostka (250g) chudego twarogu
1 jajko
1 kopiasta łyżka OP
1 kopiasta łyżka OŻ
1 płaska łyżka SL
1 płaska łyżka ZP
ok. 1 łyżki skrobi ziemniaczanej
"szczypta" proszku do pieczenia i sody
1/2 łyżki miodu
2 łyżki jog nat
Do podania
2 duże łyżki jog nat
cynamon
garść suszonej żurawiny
czubek łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE
Otręby, siemię i zarodki zmieliłam w młynku do kawy, ale nie sądzę, aby musiało to być bardzo konieczne.
Wszystkie składniki z początkowej listy mieszamy ze sobą. Smażymy na teflonie - na małym ogniu, bez tłuszczu i do momentu, aż będą ciemne. Można zrobić łyżką 4-5 małych placków. One pod wpływem ciepła urosną i się połączą w jeden duży naleśnik.
PODANIE
Naleśniki smarujemy jogurtem, polewamy miodem - delikatnie zanurzamy czubek łyżki w słoiku, następnie manewrujemy nią nad naleśnikiem robiąc "maziaje". Posypujemy cynamonem i żurawiną. Przed jedzeniem warto nożem podzielić placek na cztery części, gdyż wtedy łatwiej go zjeść.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do wyrażenia opinii :)