ok. 1/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego
3 łyżki serka wiejskiego
200g pieczeni
kilka łyżek ogórków
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Gdy jest gotowy, wrzucamy na patelnię, dodajemy serek wiejski i mieszamy, czekając, aż ser się rozpuści.
Pieczeń - ja już miałam wcześniej przygotowaną, odcięłam kawałek i podsmażyłam na patelni.
Jeśli przygotowujecie ją od podstaw, należy: Mięso trzymać w saletrze ok. 1 tygodnia. Na kilka godzin przed pieczeniem włożyć mięso do czystej wody, a na 30min przed wstawieniem do piekarnika, wyciągnąć na ruszt, aby woda ściekła. "Odsączone" mięso smarujemy oliwą, posypujemy ulubionymi przyprawami (u mnie najczęściej przyprawa gyros appetita, oregano, bazylia, czosnek) i wstawiamy do piekarnika z sondą. Wysokość sondy w zależności od tego, jak duże jest mięso (mówię tutaj o takim, które zajmuje co najmniej +/- pół blachy), średnio jest to 65-70*, a temperatura piekarnika 180*C. Mięso piecze się w zależności od piekarnika (kiedy sonda uzyska swą temperaturę, wtedy powinno być gotowe, warto jednak sprawdzić je - przekłuwając). Jest to podstawowy sposób na pieczeń, bardzo prosty i "na szybko", czyli bez bawienia się w jakieś faszerowanie, dodatki owoców czy warzyw, itp. Taką pieczeń można później w różnoraki sposób wykorzystać. Jako kotlet do obiadu, jako element sałatki lub na kanapkę zamiast sklepowej wędliny - zdrowsze i smaczniejsze.
Ogórki - 1,5 roku temu robiłam sałatkę "na zimę". Kroiłam obrane ogórki w plastry, umytą paprykę (czerwoną i żółtą) oraz cebulkę + zalewa (nie pamiętam, jak robiona). Co jakiś czas wykorzystuję teraz tę sałatkę jako dodatek do obiadu.
PODANIE
Makaron z serkiem na talerz + plaster pieczeni (ok. 200g) oraz sałatka ze słoika bądź świeżo przygotowana (tej nie musimy sobie żałować). Roztopiony serek wiejski ma zbliżony smak do sera żółtego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do wyrażenia opinii :)