1/2 woreczka kaszy gryczanej
75g świeżego szpinaku (ew mrożony, ale należy wziąć pod uwagę wagę wody)
1/2 małej cebulki (u mnie tyle było, ale proponuję mniej, bo zabija smak szpinaku)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie woda
2 plastry żółtego sera Gouda Światowid mierzwiony (cienkie plastry, jeden ma 23kcal)
1 jajko
sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek
PRZYGOTOWANIE
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy, smażymy posypane szczyptą soli.
Szpinak myjemy i kroimy - wedle uznania. Dodajemy do podsmażonych warzyw, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i majerankiem (przysłowiowa szczypta). Dusimy pod przykryciem kilka minut, co jakiś czas mieszając i patrząc czy nie należy dodać wody. Gdy szpinak jest gotowy wbijamy jajko i mieszamy aż do ścięcia się, a na koniec ser żółty i mieszamy aż do jego roztopienia.
PODANIE
Pierwsza warstwa kaszy, a następnie mieszanka z patelni. Można też wcześniej wymieszać wszystko w jednym naczyniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do wyrażenia opinii :)