SKŁADNIKI na 1 porcję
Ciasto na naleśniki jest tu z tą małą różnicą, że dzisiaj dałam 50g mąki pełnoziarnistej żytniej, ponieważ razowa orkiszowa mi się skończyła i czeka, aż ją zakupię.
Farsz:
3 grubsze plasterki żywieckiej (40g)
40g cebulki
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki serka wiejskiego
2 plasterki sera gouda (jak zwykle Światowid - cienkie plastry)
łyżka słonecznika (już wyłuskanego)
sól morska
ketchup
opcjonalnie woda
PRZYGOTOWANIE
Smażymy naleśniki z przepisu - wyjdą 2,5-3 duże naleśniki.
Cebulkę, czosnek i kiełbaskę obieramy i kroimy w kosteczkę - dusimy przyprawione solą na patelni pod przykryciem - dolewając wodę, kiedy trzeba.
Słonecznik smażymy chwilę na patelni (ok. 2min) - co jakiś czas wstrząsając naczyniem.
Usmażone naleśniki polewamy ketchup - wg upodobań - następnie kładziemy kiełbaskę z cebulką, później łyżeczkę serka wiejskiego (1 łyżeczka na 1 naleśnik), a następnie sypiemy ziarna słonecznika. Naleśniki zwijamy, kładziemy na patelnię, dzielimy ser żółty proporcjonalnie do wielkości placków i przykrywamy je nimi. Smażymy je przez ok. 2min. pod przykryciem, aż ser się roztopi.
PODANIE
Polewamy ketchupem i posypujemy kilkoma ziarnami słonecznika. Powiem Wam, że nie spodziewałam się, że tak banalne danie może być takie smaczne!
bardzo smacznie nadziane
OdpowiedzUsuńPrzy najbliższej okazji mam zamiar zrobić bardziej meksykańskie - polecam. Podstawowy przepis (no, z małą modyfikacją) smakuje bardzo dobrze :)
Usuń