SKŁADNIKI na 1 porcję
65g płatków owsianych (ok. 6 łyżek stołowych z górką)
5 orzechów włoskich
1 kopiasta łyżeczka budyniu waniliowego
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
290ml chudego mleka
symboliczna ilość zimnej wody do rozpuszczenia budyniu
kawa: przyznam, że posiadam w domu ekspres do kawy, w którym dostosowałam sobie moc kawy i ilość wody do własnych potrzeb, dlatego Wam podam (wg mnie) jej przybliżoną "wartość" w bardziej tradycyjnym wydaniu, czyli - 2 kopiaste łyżeczki na 1/4 szklanki gorącej wody
PRZYGOTOWANIE
Płatki wsypujemy do garnka, wlewamy mleko i gotujemy aż do wrzenia. Następnie wlewamy przygotowaną kawę z dodatkiem cukru. Budyń rozrabiamy z wodą i gdy owsianka jest zagotowana dodajemy go do niej, mieszając przez moment i dosłownie chwilkę gotując.
Orzechy obieramy i dzielimy na kawałki.
PODANIE
Owsiankę przelewamy do naczynia, posypujemy orzechami i się zajadamy.
Nie dodawałam żadnych otrąb, innych ziaren i bakali, ponieważ uważam, że w ten sposób przygotowana owsianka idealnie wydobywa smak kawy i płatków. Dodatkowo wspomnę, że jest to gęsta zupa (takie uwielbiam), dlatego jeśli ktoś jest zwolennikiem rzadszej owsianki - proponuję zrezygnować z budyniu.
Smacznego!
Uwielbiam owsiankę! Mój ulubiony sposób na to danie to zapiekana owsianka z żurawiną - polecam, pyszna :)
OdpowiedzUsuń