28 kwietnia 2012

Następna wizja owsianki

Tak, to jest moja kolejna opcja na to jakże cudowne śniadanie. Dzisiaj naszła mnie chęć na owoce, ale nie wszystkie. Bo, mimo że kocham jabłka, to nie pasowały mi one w tym zestawieniu:


SKŁADNIKI na 1 porcję

35g płatków owsianych
280ml chudego mleka
1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego
opcjonalnie mleko do rozpuszczenia budyniu
4-5 dużych owoców winogrona (ok. 70g)
40g banana (obranego)
1/2 grejpfruta
1 płaska łyżka OP
1 płaska łyżka OO
1 płaska łyżka SL


PRZYGOTOWANIE

Płatki z otrębami gotujemy na mleku. W między czasie przygotowujemy całą resztę. Mianowicie: mielimy siemię. Myjemy i pozbywamy pestek winogrona. Obieramy banana i jak najdokładniej grejpfruta. Owoce kroimy na małe kawałki. Budyń rozrabiamy w mleku. Kiedy owsianka zaczyna się gotować (zmniejszamy ogień) dodajemy kolejno (w krótkich odstępach czasowych), ciągle mieszając: siemię, owoce, budyń. Po dodaniu ostatniego produktu gotujemy ok. 1min.


PODANIE

Ja zwyczajowo zostawiłam część składników, aby nimi wzbogacić owsiankę. Dzisiejsza wersja należy do bardzo gęstych. Dlatego, jeśli nie przepadacie za takimi zupami, to należy zrezygnować z minimum jednego zagęszczacza: zmielonego siemienia (całe ziarenka nie zmienią jej konsystencji) bądź budyniu i dodać troszkę więcej mleka.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Na razie raz jadłam owsiankę z budyniem. Przypadła mi do gustu, ale kokosowa była lepsza.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do wyrażenia opinii :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...