Oto wersja popularnego "dania" dla łasuchów, lecz w o wiele zdrowszej i oczywiście mniej kalorycznej wersji.
SKŁADNIKI
ziemniaki (ilość wg uznania, u mnie była to cała miska (dla kilku osób) czyli ok. 2kg)
4 łyżki oleju
przyprawy (oregano, tymianek, bazylia, majeranek, vegeta)
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w podłużne i niezbyt grube paski (ok. 0,5cm). Wrzucamy do dużej miski. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami. Dokładnie mieszamy. Gotowe wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w ok. 180*C przez +/- 1 godzinę.
Tak naprawdę w czasie pieczenia trzeba sprawdzać ziemniaki, ponieważ wszystko zależy od ich odmiany.
Oczywiście mają one inny smak niż tradycyjne, smażone w głębokim oleju, aczkolwiek dla mnie właśnie w tej wersji czuć prawdziwy smak ziemniaka. Im ziemniaki są luźniej, tym bardziej przypominają tradycyjne frytki oraz krócej się pieką.
PODANIE
Wg uznania. U mnie był to ketchup, pieczarki i łyżka sosu czosnkowego (majonez + jog nat). Choć część jadłam zupełnie bez niczego.
Smacznego!
Mmmm!!! Przepięknie wyglądają!!!
OdpowiedzUsuńI pięknie smakują :D Są naprawdę dobre, dla mnie lepsze, niż tradycyjne :)
Usuń