17 kwietnia 2012

Owsianka na mleku z bananem i grejpfrutem

Pokochałam tę potrawę śniadaniową jakiś czas temu i teraz jem ją niemal codziennie!

SKŁADNIKI

250-300ml chudego mleka
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka OP
1 łyżka OŻ
1 łyżka OO
1 łyżka SL
garść rodzynek
1 mały banan
2 cząstki grejpfruta
2 suszone śliwki


PRZYGOTOWANIE

Owoce obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Całość dajemy do małego garnczka, mieszamy i gotujemy ok. 5min. Gdy zaczyna się gotować, zostawiamy na małym ogniu dosłownie chwilę.


PODANIE

Owsianka do talerza, łyżka w dłoń i wcinamy ze smakiem kocham. A właśnie! Owsianka - z powodu otrębów - jest bardzo gęsta, dlatego jeśli ktoś preferuje rzadsze zupy, to należy dać albo więcej płynu albo dużo mniej otrębów, ew. zmienić proporcję tych "dwóch" składników.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do wyrażenia opinii :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...