17 kwietnia 2012

Sałatka brokułowa z ryżem

SKŁADNIKI na 3-4 porcje

2 woreczki brązowego ryżu
średni brokuł
500g pieczarek
1 duża cebula
olej / masło do podsmażenia cebuli
sól
pieprz


PRZYGOTOWANIE

Ryż gotujemy wg opakowania z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odsączamy, wsypujemy do miski.
Brokuły sparzamy w osolonej wodzie (wcześniej można podzielić kwiat).
Cebulę kroimy w kosteczkę, chwilę podsmażamy.
Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry, dodajemy do cebuli (przykrywamy) i smażymy / dusimy aż dojdą.
Sparzone brokuły dodajemy na moment do pieczarek (uprzednio podzielone na kwiatki, a nóżkę pokrojoną) - chwilę podsmażamy.

Wszystko dodajemy do miski z ryżem. Doprawiamy pieprzem i solą, jeśli trzeba.


PODANIE

Na talerz i heja ;)


Moja wersja jest z jednego woreczka ryżu, bo więcej nie miałam. Sałatka - niby nic - ale to moja ulubiona:

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do wyrażenia opinii :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...