2 woreczki brązowego ryżu
średni brokuł
500g pieczarek
1 duża cebula
olej / masło do podsmażenia cebuli
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy wg opakowania z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odsączamy, wsypujemy do miski.
Brokuły sparzamy w osolonej wodzie (wcześniej można podzielić kwiat).
Cebulę kroimy w kosteczkę, chwilę podsmażamy.
Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry, dodajemy do cebuli (przykrywamy) i smażymy / dusimy aż dojdą.
Sparzone brokuły dodajemy na moment do pieczarek (uprzednio podzielone na kwiatki, a nóżkę pokrojoną) - chwilę podsmażamy.
Wszystko dodajemy do miski z ryżem. Doprawiamy pieprzem i solą, jeśli trzeba.
PODANIE
Na talerz i heja ;)
Moja wersja jest z jednego woreczka ryżu, bo więcej nie miałam. Sałatka - niby nic - ale to moja ulubiona:
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do wyrażenia opinii :)