17 kwietnia 2012

Placki z serka wiejskiego

Przepis zaczerpnięty stąd: wizaz.pl


SKŁADNIKI na 1 porcję

100g serka wiejskiego
1 jajko (oddzielamy żółtka od białek)
3 kopiaste łyżeczki PO
1/2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego (można pominąć)
szczypta soli do białka

1 małe jabłko
cynamon
opcjonalnie miód
1 łyżka rodzynek




PRZYGOTOWANIE

Żółtko mieszamy z cukrem. Dodajemy serek - mieszamy - następnie mąkę i mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i za pomocą łyżki dodajemy ją do masy i łączymy wszystkie składniki.

Placki smażymy na teflonie z obu stron, bez dodatku tłuszczu i na średnim ogniu. Nakładamy porządną łyżkę stołową w odstępach, ponieważ placki rosną. Wszystkie zmieszczą się na dużej patelni.

Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy na patelni.


PODANIE

Na placki kładziemy jabłka, te "polewamy" małą ilością miodu, posypujemy cynamonem i rodzynkami.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do wyrażenia opinii :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...