17 kwietnia 2012

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem

SKŁADNIKI na 2 porcje

ok. 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego
150g świeżego szpinaku (ew mrożony, ale należy wziąć pod uwagę wagę wody)
1/2 małej cebulki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie woda
4 plastry żółtego sera Gouda - Światowid mierzwiony (cienkie plastry)
sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek


PRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy, smażymy posypane szczyptą soli.
Szpinak myjemy i kroimy - wedle uznania. Dodajemy do podsmażonych warzyw, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i majerankiem (przysłowiowa szczypta). Dusimy pod przykryciem kilka minut, mieszając co jakiś czas i patrząc czy nie należy dodać wody. Gdy szpinak jest gotowy dodajemy ser żółty i mieszamy aż do jego roztopienia. Jeśli chcemy czuć bardziej szpinak i by był on delikatniejszy - rezygnujemy z cebuli.


PODANIE

Odmierzamy porcję makaronu (150g), a na to dajemy połowę szpinaku z patelni.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do wyrażenia opinii :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...