17 kwietnia 2012

Jajecznica z porem

Jajecznica. Kto nie umie jej zrobić? Gdy zapytamy się przeciętnego mężczyzny, co potrafi ugotować, najczęściej odpowiada: Jajecznicę. Teraz tylko kwestia tego, jaki chcemy uzyskać jej smak. Oto moja propozycja:


SKŁADNIKI

2 jajka
30g pieczeni (może być każda wędlina - oczywiście im chudsza, tym lepsza)
2-3cm pora
olej
przyprawy: majeranek, tymianek, oregano, pieprz


PRZYGOTOWANIE

Pora siekamy najpierw na cienkie paseczki, potem na drobniutką kosteczkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (może być później z dodatkiem wody), wedle uznania dodajemy przyprawy, a następnie dorzucamy do niego pokrojoną w kosteczkę pieczeń i podsmażamy. Gdy są już wysmażone, wbijamy dwa jajka i mieszamy do momentu, który nam odpowiada - ja jestem z tych sucholubnych.


PODANIE:

Na talerz i wcinamy. Alternatywa na każdy posiłek. U mnie najczęściej jest to obiad albo kolacja. Jeśli ktoś potrzebuje, można ją jeść z pieczywem - oczywiście najlepiej innym niż pszenny.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do wyrażenia opinii :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...